Asperges

Oorsprong

De vroegste oorsprong moet waarschijnlijk gezocht worden op de schrale zoutsteppen van Oost-Europa. Vandaar zou de plant zich verspreid hebben over Klein-Azie en het Middellandse Zeegebied.  In de oudheid stond de asperge vooral bekend als een geneeskrachtig kruid. De plant diende als geneesmiddel tegen tal van ziekten en kwalen, van bijenstek tot hartklacht en van waterzucht tot kiespijn. In de oudheid werd een asperge beschouwd als een afrodisiacum, ofwel een soort liefdesdrank met een gunstige invloed op het liefdesleven.  De teelt in Nederland dateert uit de 19e eeuw. Op mondiaal niveau worden ca. 25 soorten gecultiveerd. In Nederland beperkt de teelt zich tot enkele rassen zoals Cumulus, Cygnus, Gijnlim, Thielim, Backlim en Bacchus (groene asperges).

Cumulus

Verkuijlen Groente en Fruit teelt Cumulus asperges. Dit is een vroeg ras met een hoog percentage klasse 1!
Enkele andere eigenschappen:

  • Een zeer witte asperge
  • Dikke en gladde stengels van een zeer mooie kwaliteit
  • Goed gesloten en sterke koppen
  • Uitstekend smaak

Teeltspreiding bij asperge

We vervroegen het oogstseizoen, dit is mogelijk door de bedden af te dekken met plasticfolie en dit eventueel te combineren met grondverwarming. Met deze techniek kan al vanaf half maart worden geoogst. Oogstregulering is mogelijk door gebruik te maken van zwart-wit plastic. De zwarte kant wordt boven gelegd bij koud en donker weer. Hierdoor wordt de temperatuur beter vastgehouden en doorgegeven aan de grond.  Bij zonnig en warm weer wordt de witte kant boven gelegd. Met als effect dat het zonlicht wordt weerkaatst, waardoor de groei wordt getemperd.

Klaar voor de oogst

Nadat de grond rondom de aspergestengel voorzichtig met de handen is verwijderd wordt met een speciaal steekmes gestoken. De geoogste asperge wordt daarna in een aluminium steekkist gelegd. Wanneer deze vol is wordt de asperge in een grotere kist verzameld en afgedekt met een natte doek. Daarna wordt het steekgat met de handen weer zorgvuldig dicht gemaakt en met de onderkant van de steekkist weer glad gestreken.  Omdat het zonlicht de witte kopjes verkleurt, wordt ’s ochtends vroeg geoogst. Bij warm weer wordt om die reden ook nog later in de middag geoogst.

Asperge schillen

Het is raadzaam om de asperge een half uur voor het schillen in koud water te leggen, zodat de stengels zich vol kunnen zuigen en makkelijker geschild kunnen worden. Het schillen moet voorzichtig gebeuren: verse asperges zijn heel breekbaar. De uiteinde zijn vaak houtachtig en hard. Deze stukjes moet u er af snijden want ze blijven heel stug na het koken en zijn niet lekker.  Schil de asperge vanaf vlak onder de kop naar het uiteinde. De geschilde asperge direct is een bak met koud water leggen.  De schillen kunnen overigens uitstekend meegekookt worden. Het kooknat kan in aspergesoep worden gebruikt.  Geen tijd of geen zin om zelf asperges schillen? Lees dan snel de informatie over onze geschilde asperges.

Bewaren van asperges

Asperges zijn het lekkerst wanneer je ze consumeert op de dag dat ze geoogst zijn. Enkele dagen bewaren is echter ook heel goed mogelijk. Op een koele plek, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in een vochtige theedoek. Langer bewaren is mogelijk door invriezen. Na het wassen en schillen, in de diepvriezer snel invriezen op invriesstand (asperges van te voren niet blancheren). De ingevroren asperge als een ijsklomp in kokend water bereiden. Denk eraan dat u de asperges nooit eerst op een normale manier ontdooit!

De gouden combinatie: asperges met ham en ei, met als begeleiding een heerlijke aspergewijn.  Natuurlijk zijn de culinaire mogelijkheden met asperges onbeperkt. Voor alle asperges, geschild of ongeschild, gelden dagprijzen. Deze kunt u vrijblijvend aan ons vragen.

Het Brabants Asperge Genootschap

Verkuijlen Groente en Fruit is lid van het Brabants Asperge Genootschap.