Aardbeien

Een ander bekend product uit ons assortiment zijn aardbeien. Vanaf april tot december hebben wij voor u verse aardbeien!

Er zijn vollegrondaardbeien en aardbeien vanuit de kas. Vaak wordt gezegd dat aardbeien uit de kas waterig zijn en er totaal geen smaak aan zit. Echter zijn onze aardbeien van nature zoet en sappig!

In de speciaal aangelegde vermeerderingsvelden worden de aardbeien planten gekweekt voor de productie-teelten. Deze vermeerderingsvelden worden in maart aangeplant en krijgen een soortgelijke grondbewerking en bemesting dan de productievelden.  Planten worden in rijen geplant op een rij-afstand van 160 cm. In april worden de bloemknoppen er uitgeknipt. De plant schakelt direct over naar de vegetatieve fase. Een aardbeienplant vermeerdert zichzelf door middel van stolonen. Dit zijn uitlopers die zich ontwikkelen tot een jonge verse plant. Dit proces herhaalt zich ongeveer 20 keer in een groeiseizoen, afhankelijk van het weer. Begin augustus zijn de planten geschikt voor rooien. De planten staan nu zeer dicht op elkaar en worden losgereden d.m.v. een plantenrooier. Handmatig worden deze planten losgesneden van elkaar en netjes in kisten verpakt waarna ze dezelfde dag nog uitgeplant worden op het productieveld of wachtbed.  

Om het volgende jaar zo vroeg mogelijk vollegrondsaardbeien te oogsten worden in augustus de verse planten vanaf het rooiveld direct op een productieveld geplant. Aardbeiplanten leggen in het najaar knoppen aan in de plant. Deze zijn niet zichtbaar, maar al wel geïnduceerd. Dit veld moet onder een plastic beschwerming overwinteren. Na de winter wordt, voordat er massaal bloemen opengaan, het plastic verwijderd om beschadiging te voorkomen. Het is dan nog regelmatig guur weer en vooral bij koude nachten is men zeer alert op nachtvorsten. Een kwartier nachtvorst kan de helft van de oogst vernietigen. Nachtvorsten zijn in de maand juni nog mogelijk, vooral bij de zonsopgang.

Naast het productieveld worden er wachtbedden uitgeplant. Dit zijn dezelfde planten die ook gebruikt worden op het productieveld, alleen worden deze veel dichter geplant. Op de wachtbedvelden worden planten opgekweekt die vlak voordat de winter invalt weer gerooid worden, zodat ze kunstmatig ingevroren kunnen worden in onze vriescellen. Dit gaat onder een gecontroleerde temperatuur van  1,5 graden.

Omdat een aardbeiplant 8 tot 10 weken na de winter zijn vruchten draagt, kan er met de planten in de vriescellen geschoven worden met de oogst. De beschikbare wachtbedplanten (ook wel gekoelde planten genoemd) worden in het voorjaar  uitgeplant met tussenpozen van 2 tot 3 weken, afhankelijk van het weer. Deze productievelden worden in grote lijnen het zelfde behandeld dan de traditionele teelt en sluiten hier mooi op aan. Zo kan er op ons bedrijf ruim 4 maanden geoogst worden.

Ook vermeerderen we planten voor verkoop. Dit zijn vers gesneden stekken, wachtbedden als ook tray-planten. Diverse rassen worden opgekweekt en vermeerderd voor klanten in zowel binnen- als buitenland.